Doorzoek de site

Of bekijk alle producten

3 september ’24

Syringe technique for Alginate Impression Materials

We vieren bijna 75 jaar aan Cavex alginaat afdrukmaterialen! Begonnen in 1952, ontwikkelde Cavex Holland de eerste Cavex CA37 (calciumalginaatrecept nr. 37). Hierop volgden vele verschillende ontwikkelingen en vandaag de dag kunnen we met trots zeggen dat we "Het Beste Alginaat ter Wereld" beheren. Maar is er nog meer ruimte voor verbetering in de alginaat afdrukmaterialen? Wij denken dat er mogelijkheden zijn; zeker in de procedure van het maken van de afdrukken.

Traditioneel mengen we alginaat handmatig in een kom met een spatel. We mengen de juiste hoeveelheid poeder en water tot een homogene massa. We vullen een geschikte afdruklepel en het resultaat is een uitstekende gedetailleerde afdruk van de mond. Het handmatige mengen kan worden vervangen door een automatische mixer, wat de procescontrole verhoogt, luchtinsluitingen vermindert en resulteert in nog gladde afdrukken. Dit betekent dat de mengprocedure, maar ook de applicatieprocedure sterk gerelateerd zijn aan het uiteindelijke resultaat van de afdrukken.

Door de jaren heen hebben we samengewerkt met veel universiteiten om wetenschappelijk bewijs te vinden voor de kwaliteitseigenschappen. Uit de samenwerking met ACTA leerden we dat het veranderen van de mengverhouding naar ‘meer poeder – minder water’ de viscositeit kan verhogen, wat de ideale consistentie is voor afdrukken van onbetande kaken. Deze ‘hoogviscositeitsalginaat’-techniek is verbeterd door samenwerkingen in Zwitserland. Hier leerden we dat wanneer we het hoogviscositeitsalginaat Cavex CA37 Normal in de lepel combineren met Cavex Cream Normal in een spuit met brede opening (5-7 mm) voor directe toepassing in de mond, we de ultieme sandwichtechniek hebben voor tandeloze afdrukken.

In de afgelopen jaren hebben we samengewerkt met universiteiten in Zuid-Amerika en Azië. In deze economisch gevoelige markten worden alginaat afdrukmaterialen geprefereerd boven de duurdere siliconen afdrukmaterialen voor kroon- en brugafdrukken. Hier wordt een hoogviscositeitsalginaat, Cavex CA37 Normal, gebruikt in een conventionele lepel, terwijl de vloeibare, zeer nauwkeurige Cavex Cream Fast (of Normal) wordt aangebracht met een spuit met een kleinere opening (2-3 mm). Deze combinatie resulteert in een sandwichtechniek die kan concurreren met siliconenafdrukken. Economisch en milieuvriendelijk!

Voor beide spuittechnieken, onbetand en betand, hebben we een technische handleiding voorbereid die te vinden is op www.cavex.nl. Daarnaast kan uw contactpersoon bij Cavex adviseren over de gebruikte materialen en spuiten.